# Zenders compatible met Memoriam.tv

Memoriam gebruikt het RTMP protocol. Dit is een industrie standaard die door het meerendeel van encoders ondersteund wordt.

Dit document geeft een leidraad in de mogelijkheden, maar voor een uitgebreid en passend advies raden wij specialisten aan. Er zit waarschijnlijk vast een bij u in de buurt! Mocht dat niet zo zijn dan staat op Kerkdienstgemist een overzicht met door ons aanbevolen installateurs. (opens new window)

# Geluid

Alhoewel goede video kwaliteit belangrijk is, geluidskwaliteit heet meer impact dan de beeldkwaliteit. Om het extreem te stellen, een opname zonder geluid kun je als verloren beschouwen. Een opname van alleen geluid is ook waardevol.

Voor mobieltjes en tablets raden we een microfoons van de fabrikant Røde aan (opens new window). Voor een uitgebreide review van mogelijkheden is dit een goed artikel voor mobieltjes/tablets (opens new window).

# HDMI foto/video camera

Als u al een goede HDMI video/foto camera met 'clean hdmi out' [1] hebt kunt u door middel van een Hardware of USB encoder streamen. Een nadeel is wel dat, als u geen externe voeding heeft, de batterij van de camera binnen no time leeg is.

Persoonlijk hebben we goede ervaringen met camera's van Sony uit de Alpha 6 (A6000 - A6500) (opens new window) serie.

Voor het gebruik van een HDMI camera heeft u naast een HDMI kabel vanuit uw camera (meestal een micro-HDMI naar HDMI) nog een encoder nodig:

# Hardware encoders

Hardware encoders zijn over het algemeen duurder maar na installatie ook het eenvoudigst te bedienen.

Encoders i.c.m. switcher

Losse encoders:

# USB encoder

Met een USB encoder heeft u ook nog een PC/Laptop nodig die het signaal verzendt. Dit gebeurd dan met b.v. OBS [2], beschikbaar voor Windows en macOS.

# Switcher met meerdere camera's en OBS

# i.c.m. 1 camera en OBS

# Mobiele Telefoon

Het eenvoudigste om te gebruiken is de Larix Broadcaster. Dit is een gratis app die beschikbaar is voor de iPhone en Android. Het is wenselijk om een recent model iPhone/Android te gebruiken omdat video veel rekenkracht vraagt.

handleiding

# USB webcams

De goedkoopste oplossing is het gebruiken van de interne webcam van je laptop. Deze is zeer waarschijnlijk wel van mindere kwaliteit dan een USB webcam of HDMI camera.

Naast de interne webcam kun je voor betere kwaliteit ook een externe webcam aansluiten via USB. De beste webcam op dit moment qua prijs-kwaliteitverhouding is de Logitech C920 (opens new window) (~€110) en de opvolger Logitech C920s (opens new window) (~€90). De prijzen fluctueren hevig op dit moment i.v.m. de enorme vraag.


# Checklist:

# USB Webcam setup:

  • PC/Laptop
  • Webcam
  • Netwerk kabel (voorkeur boven wifi)

# HDMI setup:

  • Vaste voeding voor video/foto camera
  • HDMI kabel van camera naar encoder
  • Hardware / USB Encoder
  • Netwerk kabel (voorkeur boven wifi)

  1. Het video signaal stuurt dan geen extra controls (zoals batterij status en tijd) wat normaal in het beeldscherm staat door naarde HDMI uit. ↩︎

  2. OBS (opens new window) Dit is opensource software die veelvuldig gebruikt wordt. handleiding ↩︎